4..20mA regelingen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over 4..20ma regelingen op BulkOnline
Laatste nieuws over 4..20ma regelingen op BulkOnline

Stel een vraag over 4..20ma regelingen op BulkForum
Stel een vraag over 4..20ma regelingen op BulkForum

Vraag een offerte aan voor 4..20ma regelingen op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor 4..20ma regelingen op BulkOnline


20mA-Schnittstelle.png

Een 4-20 mA stroomlus is een 2-draads elektrische leiding op laagspanning (max 24 V) waarin een variërende gelijkstroom vloeit tussen 4 en 20 mA.

Analoge stroomlussen worden gebruikt wanneer een toestel op afstand bewaakt, gecontroleerd of aangestuurd moet worden over twee geleiders. Er kan maar één enkel stroomniveau op elk willekeurig ogenblik aanwezig zijn.

4-20 mA ("vier tot twintig milliampère stroomlus") is een analoge signaaltransmissiestandaard voor industriële instrumentatie en communicatie. Het signaal is een stroomlus waarbij 4 mA nul percent van de gemeten grootheid en 20 mA honderd procent voorstelt.

De levende nul (live zero) bij 4 mA, in plaats van 0 mA, biedt het ontvangende toestel de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen een nulsignaal en een gebroken draad of defect instrument. Deze standaard werd ontwikkeld rond 1950 en wordt nog steeds op grote schaal gebruikt in de industrie. Het grootste voordeel van de 4-20 mA is dat het signaal niet beïnvloed wordt door spanningsverliezen in de bedrading. Andere voordelen van de 4-20 mA standaard zijn dat zeer veel fabrikanten het ondersteunen, dat het goedkoop te implementeren is en dat het ongevoelig is voor vele vormen van elektrische ruis. De levende nul laat ook toe om met de 4 mA weinig stroom verbruikende sensoren te voeden vanuit de lus en zo te besparen op de kosten van extra draden. Een stroomlus is ook veel eenvoudiger te begrijpen en te debuggen dan de veel gecompliceerdere digitale veldbus.

Het gebruik van veldbus en het oplossen van de er aan gekoppelde problemen vereist veel meer opleiding en scholing dan de eenvoudiger stroomlus-oplossing.

Additionele digitale communicatie naar het toestel kan worden toegevoegd aan de stroom lus gebruikmakende van het HART Protocol. Digitale proces bussen zoals FOUNDATION Fieldbus en Profibus kunnen op de lange termijn analoge stroomlussen vervangen.