Absorptiekoelers

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over absorptiekoelers op BulkOnline
Laatste nieuws over absorptiekoelers op BulkOnline

Stel een vraag over absorptiekoelers op BulkForum
Stel een vraag over absorptiekoelers op BulkForum

Vraag een offerte aan voor absorptiekoelers op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor absorptiekoelers op BulkOnline


Absorptiekoeler

Een absorptiekoeler is een apparaat die de temperatuur van een medium verlaagt door middel van een warmtebron. Als warmtebron kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Zon
  • Petroleum


Absorptiekoelkasten zijn een goed alternatief voor gewone koelkasten met een compressorsysteem als elektriciteit niet of moeilijk beschikbaar is, als geruisloosheid belangrijk is, of als overtollige warmte beschikbaar is (bij turbine-uitlaten of industriële processen). Ze worden ook gebruikt om voedsel te bewaren in caravans.


Inhoud

Geschiedenis

De absorptiekoelmachine is uitgevonden door Baltzar von Platen en Carl Munters in 1922, terwijl ze nog studenten waren aan het Royal Institute of Technology in Stockholm, Zweden. Industriële productie begon in 1923 door de nieuw opgerichte firma AB Arctic, die overgenomen werd door Electrolux in 1925.

Industriële direct verhitte absorptiekoelmachine met verdampingstemperaturen van -60°C


Principe

Dit koelprincipe gebruikt twee vloeistoffen in plaats van één enkel: de koelvloeistof (bijvoorbeeld ammoniak) en een vloeistof die men absorptievloeistof noemt die dienst doet als compressor op moleculaire schaal. Dit kan water zijn maar meestal ammonia. Dit is een oplossing van ammoniak in water in een variabele concentratie volgens de verschillende fases van het proces.

  • De vloeibare ammoniak wordt verdampt langs de koude zijde (de verdamper). Nu neemt de vloeistof de verdampingswarmte op; het zet zich om in gasvormige ammoniak.
  • de gasvormige ammoniak wordt geabsorbeerd door de vloeibare ammonia in lage concentratie die nu een hoger geconcentreerde waterige oplossing van ammoniak wordt.
  • deze oplossing wordt opgewarmd in een “koker”: de vloeibare ammoniak verdampt, zijn druk en zijn temperatuur stijgen, de waterige oplossing wordt opnieuw mager en verarmt. Ze regenereert opnieuw een oplossing met een lage ammoniakconcentratie.
  • de warme vloeibare oplossing van ammoniak in water wordt afgekoeld in een radiator en keert daarna terug naar het absorptiecompartiment.
  • parallel passeert de gasvormige uitgekookte of gedistilleerde ammoniak van hoge druk en hoge temperatuur doorheen een andere radiator om af te koelen (nu worden de calorieën van het systeem geëvacueerd), hetgeen volstaat om het te doen terugkeren naar een vloeibare fase voor een volgende cyclus.


Video


Bibliografie


Bronnen