Breekhamers

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Versie door Myron (Overleg | bijdragen) op 20 mei 2011 om 08:13

Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over breekhamers op BulkForum
Stel een vraag over breekhamers op BulkForumAan het werk met een pneumatische drilboor.
Man aan het werk met een elektrische drilboor
Graafmachine met een hydraulische drilboor

Een drilboor, ook wel sloophamer, breekhamer, boorhamer, beitelhamer, hakhamer of jekkerhamer genoemd, is een type boor dat een hamer en beitel combineert. In tegenstelling tot de handboor is deze soort pneumatisch, dat wil zeggen dat de boor wordt aangedreven door middel van samengeperste lucht. Drilboren kunnen ook elektrisch en hydraulisch aangedreven worden. In tegenstelling tot andere boren draait de kop van de boor niet rond maar gaat op en neer. Een drilboor kan worden gebruikt voor het slopen van muren, het verwijderen van tegels, het doordringen van wegdek, enz.

Een drilboor dringt stotend het wegdek (of ander oppervlak) binnen. De reeks stoten of slagen wordt geproduceerd door een membraanklep die verscheidene malen per seconde de route van de samengeperste lucht wijzigt. Daardoor wordt de zuiger snel afwisselend omhoog en omlaag bewogen.

Een drilboor produceert veel lawaai, tot wel 100 decibel op een afstand van twee meter, daarom is gehoorbescherming van belang.

Er bestaan drilboren die niet over elektrische kabels beschikken, deze drilboor is met het oog op veiligheid aan te bevelen boven een elektrische drilboor.

Het Engelse woord voor drilboor is jackhammer, dat ook in het Nederlands soms wordt gebruikt. Ook wordt het woord "jekkerhamer" gebruikt, welke is afgeleid van het woord "jackhammer".

Herhaaldelijk gebruik van een drilboor kan leidden tot het fenomeen van Raynaud en het carpaletunnelsyndroom.