Compensatoren

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over compensatoren op BulkOnline
Laatste nieuws over compensatoren op BulkOnline

Stel een vraag over compensatoren op BulkForum
Stel een vraag over compensatoren op BulkForum

Vraag een offerte aan voor compensatoren op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor compensatoren op BulkOnline


Compenstator
Compenstator close-up

Compensatoren, ook wel Manchetten of Flexibele verbindingen genoemd, compenseren trillingen, daar waar 2 vaste uiteinden van een leidingwerk aan elkaar worden gekoppeld of als er sprake is van een aansluiting van een leiding aan een machinedeel.

Deze producten vinden met name hun toepassing in luchttechnische systemen, in combinatie met ventilatoren en luchtbehandelingskasten. Daarnaast zorgen industriële flexibele verbindingen voor vereenvoudiging van de montage van leidingen en apparaten. Doordat ze axiale en laterale beweging kunnen opnemen kunnen bevestigingen die uit lijn staan eenvoudig, duurzaam en goedkoop aan elkaar verbonden worden.

Compensatoren kunnen ook geschikt zijn voor toepassing als expansiestuk bij thermische uitzetting en krimp in transportleidingen, Bijvoorbeeld in stijgleidingen in schachten.

Compensatoren zijn flexibele leidingelementen, voor het opnemen van bewegingen in leidingsystemen. Deze kunnen ontstaan door o.a. temperatuur verschillen, grondverzakkingen of montageverschillen. Tevens worden compensatoren gebruikt als trillingsdemper, bij het flexibel aansluiten van bijvoorbeeld pompen, aggregaten en koelmachines. ze worden onder meer toegepast bij het aanleggen van leidingstelsels voor water, stoom, thermische olie, gassen en verschillende chemicaliën en komt men ook tegen in de motorenbouw, waar bij onder meer dieselmotoren en gasturbines trillingen en expansies worden geëlimineerd.


Onderdelen

Een compensator bestaat uit een aantal hoofdelementen die bijdragen aan het juist functioneren hiervan:

  • Een balg uit RVS, rubber of kunststof (het flexibele deel van de compensator)
  • De aansluitdelen (o.a. laseinden of flenzen)
  • Eventueel een binnengeleidingsbus
  • Eventuele trekstangen of scharnierconstructies