Dieptefiltratiesystemen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over dieptefiltratiesystemen op BulkForum
Stel een vraag over dieptefiltratiesystemen op BulkForum



Diepfiltratiesystemen scheiden onzuiverheden, onopgeloste deeltjes en water van olie, smeermiddelen en brandstof. Tevens houden filterunits de olie, smeermiddelen en brandstof contaminatievrij. Diepfiltratiesysteem wordt ook wel diepfiltratie-unit genoemd.


Inhoud

Proces diepfiltratiesystemen

Bij axiale dieptefiltratie legt de olie een langere weg af door het filter. De olie stroomt van boven naar beneden door het filter. De olie sijpelt tussen de stijf opgerolde filterlagen naar beneden. De onopgeloste deeltjes en eventuele waterdeeltjes worden eruit gehaalt doordat het in filtermateriaal trekt. Water is een voedingsbodem voor bacteriën en die worden zo vernietigd. Dat is belangrijk omdat bacteriën afval produceren, een soort slijm ook wel biofilm genoemd, waardoor het filter kan verstoppen. Dieptefiltratie haalt zowel vrije waterdruppeltjes als waterdeeltjes uit de olie die erin zijn opgelost. Olie kan een bepaalde hoeveelheid water absorberen. Voor een motor is het niet schadelijk als er 0,5 procent water in de olie is opgelost. Wel is het slecht voor de smeerolie. De levensduur van de smeerolie neemt aanzienlijk af. in olie voor Voor hydraulische installaties is het schadelijk wanneer de olie zeer kleine hoeveelheden water bevat. Bij dieptefiltratie sijpelt de olie tussen de opgerolde filterlaagjes omlaag en daardoor verstopt het filter niet snel. Integenstelling tot oppervlaktefiltratie wanneer één van de filterlaagjes verstopt raakt moet het filter worden verwisseld.

Filter verversen

Het aanvullen van de verbruikte olie is voldoende om het additievenpakket in de smeerolie op peil te houden. Omdat bij dieptefiltratie het vocht uit de olie wordt gehaalt oxideren de opgeloste metaalmoleculen minder. Het filter haalt oxidatieproducten als resin uit de olie. Resin is een harsachtige substantie en vormt zich in olie onder invloed van zuurstof, vocht en hitte. Voor een optimaal smerende werking is het van belang dat de Total Base Number (TBN) van de olie op peil blijft. De zuurgraad in de olie stijgt door oxidatie van metalen, zwavel- en stikstof. Oliefabrikanten voegen daarom basische additieven toe. De daling van de hoeveelheid additieven is een indicator van de kwaliteit. Word ook wel de verzuring van de olie genoemd. Door periodiek de olie te laten analyseren door middel van monsters blijft de TBN-gehalte van de olie op peil en behoud het kwaliteit voor een hogere aantal draaiuren Bij dieptefiltratie is het belangrijk tijdig het filter te vervangen. Dat is dan in plaats van olie verversen. Dieptefiltratie maakt de standaardfilters overigens niet overbodig. Afhankelijk van de toepassing kan het zijn dat maar een klein deel van de oliestroom door het dieptefilter gaat. Het is dan een bypassfilter, bijvoorbeeld wanneer de oppervlaktefilters honderd liter per minuut filteren, filteren de dieptefilters units vijf liter per minuut.

Centrifugaalfilter

De dieptefilters halen meer deeltjes uit de smeerolie dan centrifugaalfilters. Centrifugaalfilters kunnen ook als bypass worden gebruikt. Centrifugaalfilters halen de miniscule deeltjes er niet uit. Die zijn te licht om door het centrifugaalfilter te worden weggeslingerd.

Cellulosefilter

Sommige dieptefiltratie-systemen maken gebruik van cellulosefilters. De filters zien er als houten cilinders met diep ingefreesde sleuven. Cellulose heeft dezelfde capillaire eigenschappen als bomen die water opzuigen via hun capillaire haarvaten. Deze filters hebben een waterafscheidingsysteem. Waterdrupels en waterdeeltjes in de olie hechten zich aan de cellulosevezels en zakken dan langzaam naar beneden door middel van de zwaartekracht. Onder in het filterhuis kunnen de verontreinigde cellulosevezels worden afgetapt. De olie gaat hierdoor langer mee. Ook de levensduur van de motor door gebruik van cellulosefilter is aanzienlijk langer. Met gemak kan 50.000 draaiuren worden bereikt.


Typen

  • Compact
  • Stationeer
  • Mobiel
  • Cilindrisch


Voordelen diepfiltratie

  • Verlengt levensduur van olie en smeermiddelen
  • Verlengt het aantal draaiuren van machinekamers, machines en motoren
  • Houdt smeermiddelen contaminatievrij
  • Olie verversen minder frequent nodig


Nadelen diepfiltratie

  • Hogere aanschafwaarde
  • Een relatief trager proces


Toepassingen diepfiltratie

  • Machinekamers van schepen
  • Nodig om aan de gestelde ISO 4406 zuiverheidsnorm te voldoen