Glijlagers: verschil tussen versies

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Category:Mechanische onderdelen{{Knoppen}} <noinclude><!------------------------------------------------ * LEES DIT EERST !!! * Via dit vak kunt...')
 
 
Regel 18: Regel 18:
 
*
 
*
 
-------------------------------------------------></noinclude>
 
-------------------------------------------------></noinclude>
 +
[[Image:Plainbearing.jpg|thumb|right|200px|Glijlager van een krukas]]
 +
Een '''glijlager''' (of '''glijdlager''') is een [[Lagers|lager]] waarbij de as in de lager glijdt. Dit in tegenstelling tot een rollend lager, waarbij zich tussen de as en de boring rollende elementen (bijvoorbeeld kogels) bevinden.
 +
 +
==Wrijving==
 +
De wrijving en de slijtage van een glijlager is hoger dan bij rollende lagers. Om de wrijving te verminderen wordt vaak smering toegepast, meestal [[Smeerolie|smeerolie]] onder druk. Ook kan de wrijving worden verminderd door de juiste keuze van materialen. Zo werd en wordt brons toegepast in een speciale legering als "lagerbrons", dat smerende eigenschappen heeft op een stalen as. Tegenwoordig worden ook kunststoffen voor dat doel gebruikt. Bij het ontwerp gaat men er dan van uit dat de glijlager slijt, maar de as bijna niet. Op deze manier hoeft na een bepaalde standtijd alleen de glijlager vervangen te worden.
 +
 +
Een ander materiaal voor glijlagers is babbittmetaal, een legering van o.a. koper, tin en antimoon.
 +
 +
Een lager is een soort van verbindingstechniek.

Huidige versie van 14 mrt 2012 om 07:54

Stel een vraag over glijlagers op BulkForum
Stel een vraag over glijlagers op BulkForumGlijlager van een krukas

Een glijlager (of glijdlager) is een lager waarbij de as in de lager glijdt. Dit in tegenstelling tot een rollend lager, waarbij zich tussen de as en de boring rollende elementen (bijvoorbeeld kogels) bevinden.

Wrijving

De wrijving en de slijtage van een glijlager is hoger dan bij rollende lagers. Om de wrijving te verminderen wordt vaak smering toegepast, meestal smeerolie onder druk. Ook kan de wrijving worden verminderd door de juiste keuze van materialen. Zo werd en wordt brons toegepast in een speciale legering als "lagerbrons", dat smerende eigenschappen heeft op een stalen as. Tegenwoordig worden ook kunststoffen voor dat doel gebruikt. Bij het ontwerp gaat men er dan van uit dat de glijlager slijt, maar de as bijna niet. Op deze manier hoeft na een bepaalde standtijd alleen de glijlager vervangen te worden.

Een ander materiaal voor glijlagers is babbittmetaal, een legering van o.a. koper, tin en antimoon.

Een lager is een soort van verbindingstechniek.