Gravimetrische doseersystemen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken
SPS

Laatste nieuws over gravimetrische doseersystemen op BulkOnline
Laatste nieuws over gravimetrische doseersystemen op BulkOnline

Stel een vraag over gravimetrische doseersystemen op BulkForum
Stel een vraag over gravimetrische doseersystemen op BulkForum

Vraag een offerte aan voor gravimetrische doseersystemen op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor gravimetrische doseersystemen op BulkOnline


Doseren van slecht vloeiend poeder

Gravimetrisch doseren is een doseertechniek met een hoge nauwkeurigheid welke werkt op basis van het gewicht van een product. Voor gravimetrisch doseren bestaan verschillende typen feeders.


Inhoud

Typen doseersystemen

Roterende schroefdosering

De roterende schroef is breed inzetbaar en wordt dan ook het meest geleverd. Afhankelijk van het type product met enkele of dubbele schroef. Dit type feeder kan granulaat, vezels, snippers en poeder doseren. Dat is handig wanneer er omgeschakeld moet worden tussen productieprocessen en verschillende producten. Afhankelijk van de stroomeigenschappen van het product kunnen peddels of een roerwerk boven de schroef nodig zijn om het stortgoed te activeren.

Roterende buisdosering

Bij extreem lage doseercapaciteiten van granulaat is een schroef vaak te groot. Bij hoeveelheden van 20 gram tot 4 liter per uur is het verstandiger te kiezen voor een roterende buisdosering. Hierbij geleidt een spiraalvormige verendraad het granulaat naar de voorzijde van een conische buis. Zeker met microgranulaat van 1 tot 2 millimeter werkt dit doseertype uiterst nauwkeurig.


Trilgootdosering

Voor vrijstromend granulaat en volledig vrijstromende snippers is trilgootdosering een interessante optie. Een trilgoot heeft namelijk geen mechanische delen in de productstroom en is daarmee uiterst onderhoudsvriendelijk. Bovendien is deze makkelijk en snel te reinigen.

Doseerbandwegers

Tot de uitvinding van differentiaaldoseren, midden jaren ’70, werden doseerbandwegers het meest gebruikt in de industrie. Een doseerbandweger is een korte, transportband binnen een gesloten omkasting. Een deel van die band is voorzien van een weegsegment dat het productgewicht meet. In combinatie met de snelheidsmeting van de transportband geeft dit een waarde van een x-aantal kilogram per uur. Dat is net zo nauwkeurig als de differentiaaldosering met andere typen feeders. Voordelen zijn de hoge doseercapaciteit, de geschiktheid voor de meeste typen stortgoed en de lage inbouwhoogte. Een nadeel is dat dit type meer nazorg en onderhoud nodig heeft waardoor de total cost of ownership hoger ligt.

Flowmeter

Coriolis flowmeting meet de weerstand die een schoepenwiel ondervindt wanneer die met constant toerental roteert, terwijl het stortgoed vanuit het centrum van het schoepenwiel naar buiten wordt geslingerd. Dit principe kent weinig bewegende delen en is daarmee minder onderhoudsgevoelig dan de doseerbandweger. Officieel is de flowmeter geen feeder, want het heeft een separaat doseerorgaan nodig zoals een doseerschroef of een roterende doseersluis. Flowmeting is toepasbaar op granulaat en poeders die met grote hoeveelheden worden gedoseerd.


Selectie

Voor selectie van de juiste type feeder is het met name belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen, samenstelling en karakter van de verschillende producten die je met de feeder wilt doseren (stromingsgedrag, stortgewicht, deeltjesgrootte en -vorm, etc). Daarnaast spelen ook de kosten, de ruimte en de omstandigheden waarin een feeder moet functioneren een bepalende rol.


Bronnen

  • SPS | Solids Process Solutions