Refractometers

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Laatste nieuws over refractometers op BulkOnline
Laatste nieuws over refractometers op BulkOnline

Stel een vraag over refractometers op BulkForum
Stel een vraag over refractometers op BulkForum

Vraag een offerte aan voor refractometers op BulkOnline
Vraag een offerte aan voor refractometers op BulkOnlineEen refractometer.
Aflezen van een refractometer.
Principe van de refractometer.

Met een Refractometer bepaalt men de brekingsindex van een vloeistof of van een vaste stof. De brekingsindex van vloeistoffen wordt gebruikt voor het identificeren ervan en voor gehaltebepalingen. De brekingsindex van een stof wordt gedefinieerd als de verhouding van de lichtsnelheid in vacuüm ten opzichte van die in de desbetreffende stof. Bij breking geldt de Wet van Snellius


Soorten

Er zijn twee soorten refractometers, een voor vloeistoffen, en een voor vaste stoffen.Als men bij een vaste stof om welke reden dan ook geen gebruik kan maken van een refractometer, kan men de brekingsindex schatten met de immersie-contrast-methode.


Formule

Formule refractometer.png


Waarin:

  • i = De hoek van inval
  • r = de hoek tussen deze loodlijn en de uit het grensvlak tredende bundel, de brekingshoek
  • n2 = de brekingsindex van medium 2
  • n1 = de brekingsindex van medium 1


Toepassing

Een refractometer is zo uitgevoerd dat de hoek van inval gelijk is aan 90°. De waarde van n2 is nauwkeurig bekend. Met behulp van de refractometer wordt de grenshoek gemeten. Vervolgens kan n1 bepaald worden. Deze waarde n1 kan rechtstreeks op de meter worden afgelezen. Als door het oculair gekeken wordt, is een cirkel met kruisdraden zichtbaar. Daaronder is een schaalverdeling zichtbaar. De spiegel onder de refractometer wordt zo ingesteld, dat de cirkel maximaal contrast te zien geeft. Men draait zolang aan de instelknop totdat twee halve cirkels zichtbaar zijn, een lichte en een donkere. De grenslijn van deze cirkels moet precies in het midden van de kruisdraden vallen. Vervolgens kan de schaalverdeling worden afgelezen. Er zijn twee schaalverdelingen zichtbaar. De ene is de brekingsindex waarop n1 kan worden afgelezen en de andere is de Brix-schaalverdeling. De Brix-waarde is een maat voor de hoeveelheid opgeloste suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massaprocent van de vloeistof uit sacharose bestaat.