Software: verschil tussen versies

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 28: Regel 28:
 
== Privésoftware ==
 
== Privésoftware ==
 
Thuis op de pc of spelcomputer
 
Thuis op de pc of spelcomputer
* [[Webbrowser|Browsers]]
+
* Browsers
* [[Computerspel]]len
+
* Computerspellen
* [[Educatieve software]]
+
* Educatieve software
* [[Audioprogrammatuur]]
+
* Audioprogrammatuur
  
 
== Kantoorsoftware ==
 
== Kantoorsoftware ==
[[Kantoorsoftwarepakket]]ten bestaan vaak uit
+
Kantoorsoftwarepakketten bestaan vaak uit
* [[Tekstverwerker]]
+
* Tekstverwerker
* [[Spreadsheet]]
+
* Spreadsheet
* [[Database]]
+
* Database
* [[Presentatiesoftware]]
+
* Presentatiesoftware
* [[Projectplanning]]
+
* Projectplanning
* [[Computer Aided Design|CAD-systeem]] Computer Aided Design
+
* CAD-systeem Computer Aided Design
  
Kantoorsoftware draait meestal op de [[Personal computer|pc]]. Een bekende toepassing is [[MS-Office]].
+
Kantoorsoftware draait meestal op de pc. Een bekende toepassing is MS-Office.
  
 
== Bedrijfssoftware ==
 
== Bedrijfssoftware ==
[[Bedrijfssoftware]] zijn grotere softwarepakketten, vaak voor meerdere gebruikers. Voorbeelden zijn:
+
Bedrijfssoftware zijn grotere softwarepakketten, vaak voor meerdere gebruikers. Voorbeelden zijn:
* [[ERP-systeem]] Enterprise Resource Planning
+
* ERP-systeem Enterprise Resource Planning
* [[Supply chain management|SCM-systeem]] Supply Chain Management
+
* SCM-systeem Supply Chain Management
* [[Customer Relationship Management|CRM/EMM-systeem]] Customer Relationship Management / Enterprise Marketing Management
+
* CRM/EMM-systeem Customer Relationship Management / Enterprise Marketing Management
* [[HRM-systeem]] Human Resource Management
+
* HRM-systeem Human Resource Management
* [[Propriëtaire software]] , dit is vaak maatwerk, zoals het [[Elektronisch patiëntendossier]], of de software van de [[belastingdienst]], grote banken, industrie etc., software gemaakt voor een bedrijf.  
+
* Propriëtaire software , dit is vaak maatwerk, zoals het Elektronisch patiëntendossier, of de software van de belastingdienst, grote banken, industrie etc., software gemaakt voor een bedrijf.  
* [[Product Data Management|PDM-systeem]] Product Data Management
+
* PDM-systeem Product Data Management
* [[EDM/ECM-systeem]] Enterprise Document / Content Management
+
* EDM/ECM-systeem Enterprise Document / Content Management
* [[Praktijkmanagementsysteem]] voor artsen, tandartsen, apothekers, en overige zorgverleners.
+
* Praktijkmanagementsysteem voor artsen, tandartsen, apothekers, en overige zorgverleners.
  
 
== Systeemsoftware ==
 
== Systeemsoftware ==
Systeemsoftware wordt ook wel een [[Besturingssysteem]] genoemd, met als bekende voorbeelden [[Windows]], [[Unix]] of [[BASIC]]. Dit zijn alle programma's die nodig zijn voor het functioneren van het systeem, bijvoorbeeld programma's om bestanden te kopiëren (''cp'' of ''copy''), te verwijderen (''rm'' of ''del''), mappen aan te maken en de inhoud van een bestandssysteem zichtbaar te maken (''ls'' of ''dir''). Typische onderdelen zijn [[BIOS]], ''[[device drivers]]'', ''[[interrupt service routines]]''. Deze laag wordt ook wel ''low level software'' genoemd.
+
Systeemsoftware wordt ook wel een Besturingssysteem genoemd, met als bekende voorbeelden Windows, Unix of BASIC. Dit zijn alle programma's die nodig zijn voor het functioneren van het systeem, bijvoorbeeld programma's om bestanden te kopiëren (''cp'' of ''copy''), te verwijderen (''rm'' of ''del''), mappen aan te maken en de inhoud van een bestandssysteem zichtbaar te maken (''ls'' of ''dir''). Typische onderdelen zijn BIOS, ''device drivers'', ''interrupt service routines''. Deze laag wordt ook wel ''low level software'' genoemd.
# De [[kernel]]: deze implementeert alle diensten die voor het hele systeem beschikbaar (moeten) zijn zoals ''[[Multitasking (computer)|multitasking]]'', [[geheugenbeheer]] en [[Semafoor (computer)|semaforen]].
+
# De kernel: deze implementeert alle diensten die voor het hele systeem beschikbaar (moeten) zijn zoals ''multitasking'', geheugenbeheer en semaforen.
# Programmabibliotheken met specifieke functionaliteit, zoals netwerkabstracties (bv. [[TCP/IP]]), implementaties van specifieke [[bestandssysteem|bestandssystemen]], grafische routines en basisbibliotheken voor specifieke computertalen ([[Standaard C-bibliotheek|libc]], bijvoorbeeld).
+
# Programmabibliotheken met specifieke functionaliteit, zoals netwerkabstracties (bv. TCP/IP), implementaties van specifieke bestandssystemen, grafische routines en basisbibliotheken voor specifieke computertalen (libc, bijvoorbeeld).
# [[daemon (Unix)|Daemons]], [[proces (informatica)|processen]] die weliswaar niet bij de kernel horen, maar wel noodzakelijk zijn voor het functioneren van het systeem zoals programmamanagers, printermanagers, windowmanagers en [[cron]]achtige programma's. Daemons worden (in de regel) door het systeem zelf gestart en zijn voortdurend actief.
+
# Daemons, processen die weliswaar niet bij de kernel horen, maar wel noodzakelijk zijn voor het functioneren van het systeem zoals programmamanagers, printermanagers, windowmanagers en cronachtige programma's. Daemons worden (in de regel) door het systeem zelf gestart en zijn voortdurend actief.
* [[Computernetwerk|Netwerk]]programmatuur (bijvoorbeeld voor [[internet]]), [[File Transfer Protocol|FTP]], [[Network News Transfer Protocol|NNTP]]- en [[Internet Relay Chat|IRC]]-servers en -cliënten.
+
* Netwerkprogrammatuur (bijvoorbeeld voor internet), FTP, NNTP- en IRC-servers en -cliënten.
 
* Om te kunnen werken hebben computers ten minste ''[[firmware]]'' nodig, bijvoorbeeld het [[BIOS]] van een pc, maar in de regel bevat een computer een grote verscheidenheid aan software. De uitzondering hierop is een [[embedded system]], dat over het algemeen uitsluitend op ''firmware'' berust.
 
* Om te kunnen werken hebben computers ten minste ''[[firmware]]'' nodig, bijvoorbeeld het [[BIOS]] van een pc, maar in de regel bevat een computer een grote verscheidenheid aan software. De uitzondering hierop is een [[embedded system]], dat over het algemeen uitsluitend op ''firmware'' berust.
  

Versie van 25 mei 2011 om 09:27

Stel een vraag over software op BulkForum
Stel een vraag over software op BulkForum



Software of programmatuur zijn computerprogramma's, maar ook programma's voor spelletjes, televisies, telefoons, telefooncentrales, auto's, machine's etc. In steeds meer apparaten komt slimme besturing in de vorm van software.

"software" is een term die door verschillende mensen wordt gebruikt om verschillende dingen aan te duiden. Software kan worden ingedeeld naar toepassingsgebied of gebruikersgroep.

Software komt uit het Engels, en is de tegenhanger van hardware, waarmee alle "tastbare" apparatuur wordt bedoeld.

Inhoud

Privésoftware

Thuis op de pc of spelcomputer

  • Browsers
  • Computerspellen
  • Educatieve software
  • Audioprogrammatuur

Kantoorsoftware

Kantoorsoftwarepakketten bestaan vaak uit

  • Tekstverwerker
  • Spreadsheet
  • Database
  • Presentatiesoftware
  • Projectplanning
  • CAD-systeem Computer Aided Design

Kantoorsoftware draait meestal op de pc. Een bekende toepassing is MS-Office.

Bedrijfssoftware

Bedrijfssoftware zijn grotere softwarepakketten, vaak voor meerdere gebruikers. Voorbeelden zijn:

  • ERP-systeem Enterprise Resource Planning
  • SCM-systeem Supply Chain Management
  • CRM/EMM-systeem Customer Relationship Management / Enterprise Marketing Management
  • HRM-systeem Human Resource Management
  • Propriëtaire software , dit is vaak maatwerk, zoals het Elektronisch patiëntendossier, of de software van de belastingdienst, grote banken, industrie etc., software gemaakt voor een bedrijf.
  • PDM-systeem Product Data Management
  • EDM/ECM-systeem Enterprise Document / Content Management
  • Praktijkmanagementsysteem voor artsen, tandartsen, apothekers, en overige zorgverleners.

Systeemsoftware

Systeemsoftware wordt ook wel een Besturingssysteem genoemd, met als bekende voorbeelden Windows, Unix of BASIC. Dit zijn alle programma's die nodig zijn voor het functioneren van het systeem, bijvoorbeeld programma's om bestanden te kopiëren (cp of copy), te verwijderen (rm of del), mappen aan te maken en de inhoud van een bestandssysteem zichtbaar te maken (ls of dir). Typische onderdelen zijn BIOS, device drivers, interrupt service routines. Deze laag wordt ook wel low level software genoemd.

  1. De kernel: deze implementeert alle diensten die voor het hele systeem beschikbaar (moeten) zijn zoals multitasking, geheugenbeheer en semaforen.
  2. Programmabibliotheken met specifieke functionaliteit, zoals netwerkabstracties (bv. TCP/IP), implementaties van specifieke bestandssystemen, grafische routines en basisbibliotheken voor specifieke computertalen (libc, bijvoorbeeld).
  3. Daemons, processen die weliswaar niet bij de kernel horen, maar wel noodzakelijk zijn voor het functioneren van het systeem zoals programmamanagers, printermanagers, windowmanagers en cronachtige programma's. Daemons worden (in de regel) door het systeem zelf gestart en zijn voortdurend actief.
  • Netwerkprogrammatuur (bijvoorbeeld voor internet), FTP, NNTP- en IRC-servers en -cliënten.
  • Om te kunnen werken hebben computers ten minste firmware nodig, bijvoorbeeld het BIOS van een pc, maar in de regel bevat een computer een grote verscheidenheid aan software. De uitzondering hierop is een embedded system, dat over het algemeen uitsluitend op firmware berust.

Hardwareplatform

De ontwikkeling van software is naarmate men dichter bij de hardware staat, nauwer verweven met het platform waarop men werkt. Op het allerlaagste niveau dient men op de hoogte te zijn van alle relevante details, terwijl het op het hoogste niveau vaak mogelijk is software zo te schrijven dat zij op een groot aantal verschillende platforms kan worden gebruikt, door handig gebruik te maken van verschillende abstractielagen. Goede voorbeelden hiervan zijn Qt van Nokia en de POSIX-standaard.

Realtimesoftware

Realtimesoftware geldt als een speciaal geval, waarin niet alleen het uiteindelijke resultaat, maar ook scherpe tijdsrestricties gelden. Over het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen

  • Soft real time, waarbij alleen een maximumresponstijd geldt, die afhankelijk is van de eisen en
  • Hard real time, waarbij het systeem 'deterministisch' moet zijn, d.i. O(n) = c.

Hoewel vele realtimetoepassingen eveneens embedded zijn, zijn de twee begrippen geenszins equivalent.

Ingebouwde software

Embedded software is software die is ingebouwd in apparaten, zoals auto's, (Antiblokkeersysteem) Thermostaten, televisies, camera's, mobiele telefoons, Active Suspension, navigatiesystemen, Dataloggers, GPS-cliënten, remote sensors, satellieten.

Overig

De term "softwareprogramma" is een stijlfout, een pleonasme.

Zie ook

af:Sagteware als:Software an:Software ar:برمجية حاسوب arz:سوفت وير ast:Programa d'ordenador az:Proqram təminatı bat-smg:Pruogramėnė īronga be:Праграмнае забеспячэнне be-x-old:Праграмнае забесьпячэньне bg:Софтуер bn:কম্পিউটার সফটওয়্যার br:Meziant bs:Softver ca:Programari cs:Software cy:Meddalwedd da:Computerprogram de:Software el:Λογισμικό en:Computer software eo:Programaro es:Software et:Tarkvara eu:Software fa:نرم‌افزار fi:Ohjelmisto fo:Ritbúnaður fr:Logiciel ga:Bogearraí gl:Programa informático gu:સૉફ્ટવેર he:תוכנה hi:सॉफ़्टवेयर hr:Programska podrška hsb:Softwara hu:Szoftver ia:Programmatura id:Perangkat lunak is:Hugbúnaður it:Software iu:ᐊᕿᑦᑐᖅ ᖃᕆᑕᐅᔭᐅᑉ ᑎᑎᕋᕐᕕᖓ/aqittuq qaritaujaup titirarvinga ja:ソフトウェア kn:ತಂತ್ರಾಂಶ ko:컴퓨터 소프트웨어 ks:सॉफ्टवेयर ku:Nermalav la:Programmatura lb:Software lmo:Prugramadura ln:Litámbwisi lo:ຊອຟຕ໌ແວຣ໌‍ lt:Programinė įranga lv:Programmatūra mhr:Программе вораҥдыш mk:Програмска опрема ml:കമ്പ്യൂട്ടർ സോഫ്‌റ്റ്‌വെയർ mn:Програм хангамж mr:सॉफ्टवेअर ms:Perisian my:ကွန်ပျူတာ ဆော့ဖ်ဝဲလ် nds:Software ne:सफ्टवेयर new:सफ्टवेर nn:Programvare no:Programvare oc:Logicial pl:Oprogramowanie pnb:سوفٹ وئر pt:Software qu:Llamp'u kaq ro:Software ru:Программное обеспечение sah:Софтуэр scn:Software sh:Software si:පරිගණක මෘදුකාංග simple:Software sk:Softvér sl:Programska oprema so:Software sq:Software sr:Софтвер sv:Programvara ta:மென்பொருள் te:కంప్యూటర్ సాఫ్ట్‌వేర్ th:ซอฟต์แวร์ tl:Software tr:Yazılım tt:Программа белән тәэмин ителеш uk:Програмне забезпечення ur:مصنع لطیف vec:Programatura vi:Phần mềm war:Software yi:ווייכווארג zh:软件 zh-min-nan:Nńg-thé zh-yue:電腦軟件