Brandkleppen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 18 feb 2013 om 13:23

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over brandkleppen op BulkForum
Stel een vraag over brandkleppen op BulkForum


Brandklep

Brandkleppen verhinderen de verspreiding van brand en rook in ventilatiekanalen. Vaak zijn brandkleppen uitgevoerd als vlinderkleppen. Een brandafsluiter heeft wel een volledige doorlaat.

Een gebouw wordt verdeeld in brand- en rookcompartimenten om bij brand- en rookontwikkeling voor een bepaalde tijd een vrije vluchtroute in stand te houden en om het gebouw te verlaten. Om dit doel te bereiken moet de voortplanting van brand en rook naar aanliggende compartimenten gedurende voor een bepaalde tijd worden voorkomen. Wanden, vloeren en plafonds moeten daarom de noodzakelijke brandwerendheid hebben.


In veel moderne gebouwen geschied de ventilatie en klimatisering van ruimten door een luchtbehandelingssysteem. Hiervoor doorkruisen diverse pijpleidingen, waaronder luchtkanalen de brandscheidingen. Zonder verdere maatregelen zou de brandscheiding dan niet meer bestaan. Brandkleppen verzorgen de juiste afsluiting in de brandscheidingen in geval van brand. Brandkleppen dienen getest te zijn conform de huidige Europese norm EN-1366-2