Draaistroommotoren

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over draaistroommotoren op BulkForum
Stel een vraag over draaistroommotoren op BulkForum



Een draaistroommotor is meestal een driefasige elektromotor maar kan ook enkelfasig zijn. Draaistroom verwijst naar het aanleggen van een draaiveld. Dit wordt meestal gerealiseerd door het aanleggen van een driefasige elektrische spanning en/of stroom verschoven over 120° op een driefasige wikkeling. Bij enkelfasige draaistroommotoren wordt het draaiveld opgewekt in de motor zelf.

Het toerental van een draaistroommotor is recht evenredig met de frequentie van het draaiveld en ligt daardoor vast. Altijd een veelvoud van de netfrequentie 50 Hz.

Beide typen werken met een draaiveld en kunnen dus draaistroommotor genoemd worden, maar met de benaming "draaistroommotor" wordt meestal een asynchrone driefasige motor of inductiemotor bedoeld.

Driefasig

Bij driefasige draaistroommotoren onderscheiden we:

  • synchrone motoren

Een motor heeft steeds twee magneetvelden nodig. Het eerste magneetveld wordt gevormd door het draaiende magneetveld in de stator. Het tweede magneetveld wordt gemaakt door het toevoeren van een gelijkstroom op de spoel van de rotor. Dit magneetveld zal het toerental volgen van het statordraaiveld.

  • asynchrone motoren.

Dit is een inductiemotor. Een motor heeft steeds twee magneetvelden nodig. Het eerste magneetveld is het draaiende magneetveld in de stator. Het tweede magneetveld wordt gevormd door de geïnduceerde of erin opgewekte magneetveld in het kooianker van de rotor. Vandaar de naam inductiemotor.

Asynchrone motor

Men noemt deze motor een asynchrone motor omdat hij iets trager draait dan het aangeboden draaiveld. De ontwikkeling van de asynchrone motor gaat terug naar het werk van Galileo Ferraris, 1885, Nikola Tesla, 1887, Michail von Dolivo-Dobrowolsky, 1889 en Charles Proteus Steinmetz, 1893.

Principetekening van een kooiankermotor

Eenfasig

Eenfasige draaistroomotoren zijn:

  • Eénfase-inductiemotor
  • Condensatormotor
  • Spleetpoolmotor
  • Eénfase-synchroonmotor