Engineering

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over engineering op BulkForum
Stel een vraag over engineering op BulkForum


Engineering ofwel Technische wetenschappen zijn de wetenschappen die zich bezighouden met de technische ontwikkeling en constructie van producten en systemen en daarbij natuurwetenschappelijke kennis voor aanwenden. De klassieke technische wetenschappen zijn bouwkunde, civiele techniek en werktuigbouwkunde. De 20e eeuw heeft nieuwe vakken gebracht als elektrotechniek, chemische technologie, materiaalkunde en vliegtuigbouwkunde en in de afgelopen dencenia zijn verschillende interdisciplines ontstaan, zoals industrieel ontwerpen, informatica, technische bedrijfskunde, technische bestuurskunde en gezondheidskunde.

Algemeen

De technische wetenschappen rekent men tot de toegepaste wetenschappen. Er wordt ook wel fundamenteel onderzoek verricht, maar de hoofdmoot ligt in het aanwenden van natuurwetenschappelijke kennis bij de realisering van producten en processen.

In de technische wetenschappen wordt wetenschappelijke kennis gebruikt om modellen en methodes te ontwikkelen en daarmee praktische problemen op te lossen. Niet alle technische disciplines laten zich eenvoudig beschrijven via wetenschappelijke modellen en men laat zich hier leiden door vuistregels of ervaringswetten. In sommige vakken is de wetenschappelijke aanpak zeer succesvol geweest. In het bijzonder in de elektrotechniek resp. elektronica zijn succesrijke stappen gemaakt, en ook nodig geweest, met de wetenschappelijke benadering via wiskundige modellen. Vakken zoals de communicatie- en informatietheorie zijn zeer wiskundig georiënteerd, en het is daarom een zaak van smaak en debat om deze disciplines te zien als wiskunde of technische wetenschap.

Indeling van de technische wetenschappen

De Nederlandse Basisclassificatie deelt de Technische wetenschappen in in de volgende acht rubrieken :

code rubriek(en)
51 Materiaalkunde
52 Werktuigbouwkunde
53 Elektrotechniek
54 Informatica
55 Verkeerstechniek, vervoerstechniek
56 Civiele techniek, bouwkunde
57 Mijnbouwkunde
58 Procestechnologie