Kleppen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over kleppen op BulkForum
Stel een vraag over kleppen op BulkForum


Klep
Een zeer grote afsluiter. In dit geval een vlinderklep

Een klep of ventiel of afsluiter is een technisch mechanisme om de stroming van een fysisch medium te besturen, door deze ongehinderd door te laten of geheel te blokkeren. Door combinaties van kleppen krijgt men de beschikking over 3 -weg kleppen, waarmee het medium in verschillende richtingen gestuurd kan worden. De bediening van een klep kan op allerlei manieren gebeuren, bijvoorbeeld mechanisch met een draaiknop, een drukknop, een zwengel of een hefboom. Op afstand bestuurbare kleppen kunnen elektrisch bediend worden met een elektromagneet of een elektrische aandrijving, of pneumatische aandrijving. Deze kleppen hebben een ruststand en een of meer geactiveerde standen. Een ventiel is niet hetzelfde als een kraan omdat de laatste een regelbereik heeft.

Als dit medium lucht of een ander gasmengsel is spreekt men van een pneumatisch ventiel, is het water of een andere vloeistof heet het een hydraulisch ventiel.

Een ventiel kan - als onderdeel van een machine of installatie - ook als appendage betiteld worden.

Inhoud

Technische classificatie

Ventielen worden geclassificeerd op basis van het aantal openingen en het aantal schakelstanden. Een waterklep wordt bijvoorbeeld als een 2/2 ventiel beschouwd. (Dit geldt niet voor een mengkraan.)

  • De 2 vóór de schuine streep staat hierbij voor het aantal openingen (er wordt geen verschil gemaakt tussen ingang en uitgang; één ingang en één uitgang resulteren dus in twee openingen).
  • De 2 na de schuine streep staat voor het aantal standen (open of gesloten).

Ventielen in motoren

In viertakt verbrandingsmotoren worden speciale 'ventielen' gebruikt om het benzine/luchtmengsel op het juiste moment in de cilinders te krijgen en de verbrandingsgassen er weer uit. In motoren heten deze ventielen kleppen en bevinden zich doorgaans in de cilinderkop. Ze worden direct of indirect bediend door de nokkenas.

Ventielen in de hydrauliek

De benaming ventiel wordt in de hydrauliek steeds minder gebruikt. Meestal gebruikt men de benaming "klep" (als het "ventiel" in de oorspronkelijke uitvoering een klep met zitting was) of een (richting)schuif. Stroomregelkleppen zijn wat dat betreft een uitzondering, omdat zij in het algemeen geen klepzitting hebben.

Pneumatische stuurventiel

A - Inlaat
B - Membraan
C - Drukkamer
D - Drukontlasting
E - Spoel
F - Uitlaat

Een elektrisch stuurventiel bedient een grotere klep

In pneumatische stuurventielen worden spoelen toegepast als stuurelement. De kracht die het membraan opent komt van de druk van het medium zelf. In het membraan is een klein gaatje gemaakt waardoor druk opgebouwd wordt achter het membraan waardoor dit sluit. Om het membraan te openen laat men met klein debiet vloeistof sneller weglopen door het openen van de spoel op een iets grotere gaatje dan dat het systeem druk kan opbouwen achter het membraan door het kleine gaatje in het membraan.


Overdrukventiel

Een overdrukventiel is een ventiel dat opent zodra het drukverschil tussen in- en uitgang boven een ingestelde (veilige) waarde komt. Overdrukventielen worden vaak gebruikt ter bescherming van een systeem dat onder bepaalde omstandigheden door de druk aan de binnenzijde zouden kunnen openbarsten of -breken.


Video