Lineaire aandrijvingen

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over lineaire aandrijvingen op BulkForum
Stel een vraag over lineaire aandrijvingen op BulkForum


Een lineaire aandrijving is een aandrijving met een cilindrische vorm. Het bestaat uit een bewegend deel en een stilstaand deel.


Elektrische lineaire aandrijving

Het bewegende deel is de loper (slider) en is voorzien van sterke permanentmagneten. De stator is het stilstaande deel en bevat de wikkelingen en elektronica voor de positiemeting en temperatuurbeveiliging. De lineaire beweging van deze motor wordt direct - dat wil zeggen zonder spindels, overbrengingen of tandriemen - gerealiseerd. Hierdoor treedt er geen slijtage op die bij gebruik van mechanische aandrijfelementen onvermijdelijk is.


Hydraulische lineaire aandrijving (cilinders)

Hydraulische cilinders kan men op veel manieren indelen. Allereerst zijn er eentrapscilinders en meertraps (telescoop) cilinders. Er zijn enkelwerkende cilinders, die kunnen worden uitgebracht, of ingetrokken door de hydraulische vloeistof, maar de andere beweging vindt plaats door uitwendige krachten en er zijn dubbelwerkende cilinders die worden ingeschoven en uitgeschoven door de hydraulische vloeistof. Men kan de cilinders indelen in werkdrukranges, bv 0-60 bar, 0-160 bar, 0-220 bar, 0-360 bar enzovoort. Er zijn gestandaardiseerde cilinders waar koppen, bodems, zuigers etc voor een bepaalde diameter klaar liggen en waar men de buis en de stang nog moet afkorten op de gewenste slaglengte; er zijn echter ook cilinders die geheel opnieuw ontworpen worden. Bij relatief goedkope cilinders ziet men dat de bodem aan het huis gelast is en de kop meestal met een speciale simpele verbinding aan de mantel kan worden bevestigd. Bij iets duurdere cilinders is de kop geschroefd op de buis. Bij de allerduurste cilinders is er aan beide zijden van de cilinderbuis een soort flens gelast, zodat zowel bodem als kop gebout worden aan de cilinderbuis. De zuiger wordt meestal aan de stang geschroefd en dan nog eens geborgd.