Pallets

Stel een vraag over pallets op BulkForum
Stel een vraag over pallets op BulkForum


Een pallet is een transporteenheid. Het is een houten of kunststof plateau waarop goederen kunnen worden opgeslagen en vervoerd. Een pallet kan worden verplaatst met een pompwagen (ook wel palletwagen genoemd) of een vorkheftruck.

De meest courante afmeting op het Europese vasteland is 80x120 cm, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk praktisch enkel 100x120 cm is.

Pallets poolsysteem

Chep pallet

Poolpallets worden verhuurd aan bedrijven maar blijven eigendom van de verhuurder. Poolpallets worden niet geruild tegen lege pallets bij de ontvanger, maar men kan de pallets door de verhuurder laten ophalen. Een poolpallet zal meestal de standaardafmetingen hebben van 80x120 cm en 100x120 cm, maar ook afwijkende maten zijn mogelijk. De pallets zijn te herkennen aan hun specifieke kleur en het logo van de verhuurder. Een groot verschil met de europallet is dat een poolpallet die beschadigd is, zijn waarde niet kwijt is. Het kost een ontvangende locatie ook niets om poolpallets te krijgen. Dit is een groot voordeel voor retailers. Poolpalletverhuurders maken ook hun eigen pallets waar Europallets alleen door gecertificeerde bedrijven worden gemaakt.

In de praktijk blijkt echter ook vaak dat deze poolpallets toch worden uitgeruild bij aflevering van de goederen. Dat wil zeggen de chauffeur levert 5 pallets aan en wil ook weer 5 exacte en in goede staat verkerende pallets retour hebben.

↑Een kopje terugspringen

Drankenpallet/DPB pallets

Veel drankenleveranciers gebruiken rode pallets, ook wel DPB pallets genoemd. Deze hebben de afmeting 100x120 cm. De pallets zijn rood en verliezen hun waarde indien ze kapot zijn. Voor de pallet wordt statiegeld gevraagd.

↑Een kopje terugspringen

Export

Indien men een houten pallet wil exporteren buiten Europa of binnen Europa maar naar Engeland, moet deze pallet behandeld zijn met ISPM 15. Dit voorkomt dat ongewenste organismen mee gaan over de grens. Vaak worden voor export kunststof pallets gebruikt zodat deze behandeling niet nodig is.

↑Een kopje terugspringen