Rookgasreinigingsinstallaties

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over rookgasreinigingsinstallaties op BulkForum
Stel een vraag over rookgasreinigingsinstallaties op BulkForum



Rookgasreinigingsinstallatie principe
Rookgasreinigingsinstallatie huisvuilcentrale Alkmaar

Rookgasreinigingsinstallaties zijn systemen die millieubelastende componenten verwijdert uit de luchtstroom. De eisen die de Nederlandse overheid stelt aan emissies van afvalverbrandingsinstallaties zijn de strengste ter wereld. De vrijkomende rookgassen worden uitgebreid behandeld in de geavanceerde rookgasreinigingsinstallatie, die veel weg heeft van een chemische fabriek, met schone lucht als uiteindelijk resultaat.


Werking

In zes stappen worden milieubelastende componenten uit de rookgassen verwijderd:

  1. 1e Elektrostatische filters; Bij verbranding ontstaat uiterst fijne stof (vliegas) die met de rookgassen wordt meegevoerd. In dit filter worden de vliegasdeeltjes door middel van een elektrisch veld negatief geladen. De deeltjes bewegen zich naar de aanwezige positieve platenelektroden en blijven daar als 'magneetjes' aan hechten. Die platen worden regelmatig schoon geklopt. De vrijkomende vliegas wordt getransporteerd naar een opslagsilo en verder verwerkt in de RVI (Reststoffen Verwerkings Installatie).
  2. Sproeidrogers; Het afvalwater dat op verschillende plaatsen in de verbrandings- en rookgasreinigingsinstallatie ontstaat, wordt na voorreiniging verdampt in de sproeidroger. Wat overblijft zijn zouten. Door het gebruik van een sproeidroger is een afvalwatervrije rookgasreinigingsinstallatie gerealiseerd.
  3. 2e Elektrostatische filter; De in de sproeidroger ingedampte zouten worden hier afgevangen. De techniek is in grote lijnen gelijk zoals vermeld onder stap 1.
  4. Gaswassers; De wasser is een groot, uit twee delen bestaand wasvat met zeer fijne waterdouches die de rookgassen schoon wassen. In het onderste deel (met een zuur milieu) worden niet alleen zoutzuur en waterstoffluoride afgescheiden, maar ook de zware metalen (onder andere kwik en cadmium). Door de dosering van kalksteen wordt de zuurgraad geregeld. In het bovenste deel van de wasser (met een neutraal milieu als gevolg van de toevoeging van extra veel kalksteen) worden de zwaveloxyden verwijderd. Een gedeelte van het vuile water wordt regelmatig vervangen door schoon water. Het afgetapte vuile water wordt afgevoerd naar een speciaal daarvoor ontworpen fysisch-chemische waterzuivering en vervolgens ingedampt in de sproeidroger.
  5. DeNox; Tijdens de hiervoor genoemde processtappen is al een groot aantal millieubelastende stoffen verwijderd. De stikstofoxiden (NOx) en mogelijke dioxine en furanen zitten echter nog in de rookgassen. De DeNox ontdoet die rookgassen van de NOx. Onder toevoeging van ammonia wordt in de katalysator NOx omgezet in zuivere stikstof plus waterdamp. Stikstof is een ongevaarlijke component die permanent in onze leefomgeving aanwezig is. Normale omgevingslucht bestaat tenslotte voor 79 procent uit stikstof en voor 21 procent uit zuurstof.
  6. Absorptiedoekenfilters; Dit filter bestaat uit een aantal kamers waarin over lange, geperforeerde buizen filterdoeken (stofzakken) zijn getrokken. De dioxine en furanen (PCDD en PCDF's) en de allerlaatste zware metalen en zuren worden tenslotte door dit absorptiedoekenfilter verwijderd. Een mengsel van poederkalk en actieve bruinkool/cokes wordt als absorptiemateriaal in de luchtstroom gebracht en slaat neer op de filterdoeken, terwijl de rookgassen er langs stromen. De genoemde bestandsdelen hechten zich aan het mengsel van kalk en kool. Kleine hoeveelheden van het absorptiemateriaal worden telkens ververst. Het verzadigde poeder wordt verwerkt in de RVI. Tussen stap 4 en 5 bevindt zich nog de Dagavo. De rookgassen zijn in de wasser tot circa 60°C afgekoeld en worden door een grote warmtewisselaar die gevoed wordt door stoom, weer verwarmd tot ongeveer 100°C. Dat wordt gedaan om corrosievorming (roesten) van de stalen rookgaskanalen en rookgaskleppen te voorkomen.


Rookgassen

Rookgas is het gas dat overblijft na de verbranding van een brandstof. Afhankelijk van de samenstelling van de brandstof en de omstandigheden waaronder de brandstof verbrand wordt kan het rookgas onder andere de volgende componenten bevatten:

  • Onverbrand zuurstofgas; dit is in het algemeen genomen in overmaat aanwezig om de verbranding zo volledig mogelijk te houden
  • Stikstofgas
  • Koolstofdioxide
  • Koolstofmonoxide


Rookgasontzwaveling

Een rookgasontzwavelingsinstallatie (ROI) wordt aan een installatie toegevoegd wanneer deze te veel zwaveldioxide uitstoot. Dit gas vormt in combinatie met water een zuur, zwavelzuur, wat zorgt voor zure regen. Bij een ROI worden de rookgassen door een grote tank met kalkwater geleid. Hierdoor reageert de zwaveldioxide met het kalkwater en wordt gips gevormd. Het gips kan weer nuttig gebruikt worden door de bouwindustrie, bijvoorbeeld voor de fabricage van gipsplaten. Bij de meeste ROI's wordt op deze manier tussen de 60% en de 80% van de zwaveldioxide afgevangen.