Assemblage

Uit BulkWiki
Share/Save/Bookmark
Ga naar: navigatie, zoeken

Stel een vraag over assemblage op BulkForum
Stel een vraag over assemblage op BulkForum


Een assemblage is een geheel dat bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Het woord beschrijft tevens de actie van het samenstellen. Het woord is afkomstig van het Franse assembler dat 'verzamelen' of 'samenvoegen' betekent.

Bij een assemblage worden verschillende onderdelen bij elkaar gebracht,tot één geheel gevoegd, vergelijkbaar met een collage. Assemblage kan zowel tweedimensionaal als driedimensionaal zijn. Dit kan betrekking hebben op industriële producten waarbij meer dan één fabriek betrokken is, maar ook op kunstvoorwerpen.

In de automobiel-industrie bijvoorbeeld wordt de term assemblage (of eindmontage)gebruikt voor het samenstellen van het eindproduct, waarbij de verschillende onderdelen door toeleveraars (andere fabrieken) worden aangeleverd.

In de moderne beeldhouwkunst wordt het begrip assemblage veelvuldig gebruikt bij het definiëren van de constructie van metaalsculpturen, bestaande uit metalen onderdelen zoals buizen, vaten , H-profielen en metaal afkomstig van de schroothoop. Voorbeelden van beeldhouwers die assembleren zijn: Carel Visser, David Smith en Anthony Caro. Ook in de glasbeeldhouwkunst (bijvoorbeeld bij een glaskunstenaar als Dale Chihuly) is duidelijk sprake van assemblagekunst.

In de archeologie wordt met de term assemblage het totaal aan artefacten aangeduid dat in een bepaald graf is gevonden. Vaak wordt hiervoor de term grafcontext gebezigd, hoewel hiermee alle materiële zaken (niet alleen de bijgiften) die met het specifieke graf verband houden wordt bedoeld.

In de vinologie wordt de term gebruikt om de vermenging, de montage van verschillende wijnrassen, de cépage's, aan te duiden.

Kunstverzameling met assemblages

De Verbeke Foundation beheert een uitgebreide kunstverzameling bestaande uit collages en assemblages van de 20ste eeuw. Deze wordt tentoongesteld in een museale ruimte in de Vlaamse gemeente Kemzeke.